Vädjan till Fjällvänner

Det har skrivits en väldans massa rapporter om skidåkarna Andreas Fransson och JP Auclair som alldeles nyligt omkom i en lavin på berget San Lorenzo i Aysénregionen i Chile.
 
Detta sätter perspektiv på saker för mig. 
Två människor med en kunskap om berg som är otroligt hög, hur hamnade de i en lavin? 
Vilka beslut togs för att de hamnade i den situationen?
Varför?

Det går att analysera, disktuera och fundera hur mycket som helst runt dessa frågor men det spelar bergen ingen roll. Oavsett hur mycket kunskap vi har så finns alltid risken när vi åker skidor, kör skoter eller klättrar i alpin miljö. Oavsett hur liten den verkar, så finns den alltid där.
 
Nu må Andreas och JP ha åkt väldigt extremt och exponerat, men det hör inte till resonemanget om att bergen inte bryr sig om vem du är, vad du åker eller hur du åker.
 
Små laviner kan ha förödande konsekvenser. Även i Sverige omkommer och skadas folk allvarligt i laviner. I Alperna är Svenskar överrepresenterade i lavinolyckor. 

För att göra det vi älskar och vara i den miljö vi älskar är kunskapen och förståelsen otroligt viktig för att göra det vi gör så säkert som möjligt. Det går aldrig att göra det helt säkert om vi vill forstätta åka istället för att parkera skotern för gott eller hänga skidorna på väggen, men det går att göra det så säkert som möjligt i de rådande förhållandet.
 
Så snälla fjällmänniskor, rör ni er till fjälls under vintertid och gillar att åka skidor, köra skoter, klättra eller liknande så gå en Lavinkurs och köp ett vettigt lavinkit. Kostar inte många kronor och det är en utbildning och utrustning som kan rädda ditt och dina vänners liv. 
 
 
Vill du inte göra det för att det är för dyrt eller annan värdelös ursäkt så gör det för din familj, mig, dina vänner och de personer du åker med den dagen.
 
Att leta efter någon som har hamat i en lavin och saknar tranciever är nog inget någon skriver upp på sin "bucket-list".
Tänk dig då att försöka leta någon i en lavin när du klarade dig oskadd men du inte har utrustning för det.
 
Snopet? Vad ska du berätta för vänner och familj? Att du inte orkade gå en kurs för ca: 5000kr?
Skärp dig!

Vi får hoppas på en bra vinter, med en massa fina åk, turer och vänner att dela dem med!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: